Спогодба за продолжување на важноста на колективниот договор

Првите луѓе на АД ЕСМ заедно со генералниот директор Васко Стефанов и претседателот на Синдикатот на АД ЕСМ, Јове Смилевски, потпишаа Спогодба за продолжување на важноста на колективниот договор што беше потпишан во Август 2023 година. Вработените во АД ЕСМ со нивната посветеност и максимални напори се најважната алка во синџирот на производство на електричната енергија и претставуваат клучен столб …

Потпишана спогодба за зголемување на платите

На одбележувањето на Денот на рударите во РЕК Битола, генералниот директор на АД ЕСМ Васко Стефанов и претседателот на синдикалната организација Јове Смилевски потпишаа Спогодба за измена на Колективниот договор, со која платите на вработените им се зголемуваат за 15 отсто, почнувајќи од септемвриската плата.

Синдикатот на ЕСМ во интензивни преговори за покачување на платите на вработените

По основ на раст на животни трошоци кои се објавени од Државен завод за статистика, Синдикатот на АД ЕСМ работи заедно со Управниот одбор на АД ЕСМ за дополнително зголемување на платата на сите вработени.  Разговорите со Управниот одбор се уште се во тек и се очекува зголемување на платата на сите вработени до крајот на оваа година. Како и изминатите …

НОВОГОДИШНИ ПАКЕТЧИЊА ОД СИНДИКАТОТ НА ЕСМ И НА РЕК

Во пресрет на Новогодишните и Божиќните празници, директорот на РЕК Битола, Пеце Матевски, и претавници на Синдикалните организации на АД ЕСМ и на РЕК Битола ги посетија децата од посебните паралелки при ОУ Ѓорѓи Сугарев во Битола и децата згрижени во Заводот за рехабилитација на слух, говор и глас во Битола. Новогодишните пакетчиња што децата ги добија се порака дека …

БАРАЊЕ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО АД ЕСM

Претседателот на СИЕР, Игор Ѓерасов заедно со Претседателот на ССМ, Дарко Димовски остварија работна средба со претседателот на Синдикалната организација на АД ЕСМ при СИЕР, Јове Смилевски и членовите на органите и телата на Синдикалната организација. Претседателот на СИЕР, Игор Ѓерасов и Претседателот на ССМ, Дарко Димовски дадоа поддршка на барањето на Синдикалната организација на АД ЕСМ при СИЕР за …

И З В Е С Т У В А Њ Е

До членовите на Синдикалната организација на АД ЕСМ – Скопје И З В Е С Т У В А Њ Е Се известуваат членовите на С.О на АД ЕСМ – Скопје дека согласно барањето за зголемување на плата број 02-69/ од 25.07.2022 година поднесено од Синдикалната организација на АД ЕСМ до Управниот одбор на АД ЕСМ , истото е прифатено …

Синдикатот на Сименс од Виена во посета на Синдикатот на АД ЕСМ

Синдикатот на АД ЕСМ беше домаќин на делегација од Синдикатот на вработените во фабриката Сименс во Виена, Австрија. Средбата се одржа во просториите на РЕК Битола. Претседалот на Синдикатот на АД ЕСМ, Јове Смилевски и дел од синдикалните претставници на подружницата на средбата со своите австриски колеги имаа можност да слушнат искуства за работењето на синдикатите во Австрија, начинот на …

Интервју со Јове Смилевски, Претседател на синдикалната организација на АД ЕЛЕМ

1. Основната функција на Синдикатот на АД ЕЛЕМ е заштита на правата гарантирани со законот за работни односи и со колективниот договор на своите членови во компанијата. Каква е вашата оценка за досегашните напори на синдикатот во насока на обезбедување на соодветни услови на секое работно место во компанијата? – Во таа насока, нашите заложби се насочени кон постојано зголемување …

ПОТПИШАН НОВ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ВО АД ЕСМ ЗА ПОДОБРИ РАБОТНИ УСЛОВИ И ПРАВА НА ВРАБОТЕНИТЕ

АД ЕСМ и Синдикалната организација во компанијата потпишаа нов колективен договор со кој се унапредуваат и подобруваат условите за работа, како и правата на вработените. Договорот го потпишаа генералниот директор на АД ЕСМ, м-р Васко Ковачевски и претседателот на Синдикалната организација на АД ЕСМ, Јове Смилевски.  Новиот колективен договор носи подобрувања на одредбите во повеќе сфери и е резултат на …

СОСТАНОК ЗА НОВИОТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ВО АД ЕСМ СО КОЈ ЌЕ СЕ УНАПРЕДАТ ПРАВАТА НА РАБОТНИЦИТЕ

Претседателот на Синдикалната организација при АД ЕСМ при СИЕР, Јове Смилевски ја посети подружницата на АД ЕСМ, ХЕС Црн Дрим каде што се одржа средбата со вработените пред кои беа презентирани придобивките од новиот колективен договор на АД ЕСМ договорени помеѓу синдикатот и менаџерскиот тим и кој се очекува да се потпише во следниот период од страна на единствената Синдикална …